Koolborstelloze motor
Sinds 2004 hebben wij ook machines uitgerust met een koolborstelloze motor. De eerste machines waar deze motor in voorkwam waren de accu momentsleutels, maar na veel ontwikkeling kwamen er ook koolborstelloze motoren die geschikt zijn voor andere machines. Maar wat is nu precies een koolborstelloze motor en wat maakt deze motor beter of doeltreffender dan een 2-polige of 4-polige motor?
Voordelen motor zonder koolborstels
Bij een koolborstelloze motor gaat de stroom naar het veld en niet via koolborstels naar het anker. Het veld is bij een koolborstelloze motor voorzien van wikkeling en het anker van een magneet. Omdat de stroom bij een koolborstelloze motor niet via koolborstels loopt heb je ook niet de wrijving die deze koolborstels veroorzaken en dat heeft een aantal voordelen:
1. Zonder koolborstels heb je een betere stroomoverdracht naar de motor. De motor is daardoor constanter in toeren en dus efficiënter.
2. Geen wrijving betekent dat de motor minder snel warm wordt. De motor heeft daardoor een langere levensduur.
3. Geen wrijving betekent geen verloren energie in warmte. Deze motor gaat dus spaarzamer om met de energie van de accu en kun je meer bewerkingen op 1 volle acculading doen.
Deze voordelen gelden in het algemeen voor een koolborstelloze motor. Maar het mooiste voordeel van een koolborstelloze motor is dat deze in combinatie met elektronica toerenregelbaar is. Het is dan ook mogelijk om een machine zodanig in te stellen dat deze de bewerking beter kan doen. Hier kun je een video bekijken waarin kennisdeler Ike uitlegt wat een BL-motor (brushless) is en wat de voordelen ervan zijn:
Klik hieronder op een functie voor meer informatie over de functie en de individuele voordelen ervan:
Toerenregelbaar
De hybride boor-/schroefmachines, slagschroevendraaier en slagmoersleutel met een BL-motor zijn ook voorzien van een digitale toerenregeling. Middels deze toerenregeling kun je toerental van de machine instellen waardoor de slagkracht van de machine ook wijzigd. Dat betekent dat het bereik van klein naar grote schroeven en bouten monteren breder wordt. En dat geld voor zowel schroeven en bouten voorzien van metrische en empirische draad als schroeven met houtdraad.
Toerental van de machine instellen
Bij schroeven en bouten met metrische en empirische draad staat voorgeschreven op welke torquewaarde (in Nm) je deze moet bevestigen. Door de machine vooraf in te stellen, kom je dichter bij de waarde die nodig is en voorkom je dat schroeven en bouten overbelast worden tijdens het monteren. Bij schroeven en bouten met houtdraad kun je het instelbare toerental gebruiken, om de controle over de schroef of bout tijdens het monteren te behouden. Het hoge toerental van een slagschroevendraaier is vaak te hoog voor kleine schroeven en bouten en door het toerental lager te zetten, kun je ook gecontroleerd kleine schroeven en bouten monteren.
Push Drive Technology
De Push Drive Technology wordt toegepast bij schroefmachines met een instelbaar neusstuk. Deze techniek maakt het mogelijk dat de motor van de machine past inschakelt, wanneer het bit van de machine wordt ingedrukt. Zo kun je een schroefmachine inschakelen, vastzetten en pas laten draaien wanneer de schroef het bit indrukt. Wanneer de schroef op diepte is schakelt de machine zichzelf weer uit. Zo kun je bijzonder veel schroeven op 1 volle acculading verwerken zonder onnodig veel stroom te verbruiken.
Automatic torque Drive Technology
De pagina is verhuisd. Ga alsjeblieft naar Automatic torque Drive Technology >