Gezocht op: 4-takt
-
-
De eerste doorslijper op accu
Ook op accu moet de machine doen wat ervan wordt verwachtNieuws5-7-2021
- Bronaanpak - bijvoorbeeld machines of gereedschappen verplaatsen, of stillere alternatieven gebruiken.
- Organisatorische maatregelen - lawaaiig werk in een andere ruimte doen, of een bepaalde activiteit minder lang uitvoeren.
- Persoonlijke bescherming, zoals bijvoorbeeld gehoorkappen, oordopjes en otoplastieken.
- Bronaanpak - bijvoorbeeld machines of gereedschappen verwijderen, of stillere alternatieven gebruiken.
- Isoleren van de bron - machines omkasten, zoals een compressor in een geluiddempende kast plaatsen.
- Organisatorische maatregelen - lawaaiig werk in een andere ruimte doen, of een bepaalde activiteit minder lang uitvoeren.
- Persoonlijke bescherming - als de bovenstaande stappen geen of onvoldoende resultaat bieden, verstrekt hij zijn mensen gehoorbeschermingsmiddelen.
- De (wettelijke) regels
- Werknemers moeten worden voorgelicht over de risico’s en de maatregelen die genomen worden tegen lawaai.
- De betrokken werknemers krijgen gehoorbeschermingsmiddelen met voorgeschreven demping.
- Wie aan meer dan 80 decibel blootstaat, kan minimaal eens per vier jaar zijn gehoor laten onderzoeken.
- Aanpak bij de bron.
- Afbakening - de plek waar het geluidsniveau hoger is dan 85 decibel moet worden afgebakend en gemarkeerd, bijvoorbeeld met lijnen op de vloer of waarschuwingsborden.
- Toegang - alleen de personen die er uit hoofde van hun functie moeten zijn, hebben toegang tot die plek.
- Bescherming - op die plek is gehoorbescherming verplicht, zoals otoplastieken of gehoorkappen.
- Toezicht - leidinggevenden moeten er op toezien dat gehoor-bescherming wordt gedragen. De Arbeidsinspectie kan zowel de werkgever als de werknemer een boete geven als dat niet het geval is.
Makita Mini 4-stroke engine
4-takt machines zijn door hun lagere uitstoot van schadelijke stoffen beter voor de gebruiker en de omgeving. De 4-takt machines produceren lage trillingen en hebben een aangenamere geluidsproductie. Het gunstige verbruik van een 4-takt ten opzichte van een 2-takt zorgt voor lage verbruikskosten, wat weer goed is voor de portemonnee.
Voordelen 4-takt
Goed voor milieu, gebruiker en omgeving |
• 8 keer minder uitstoot dan 2-takt |
Gemak |
• geen mengsmering nodig |
Lage verbruikskosten |
• brandstofverbruik tot wel 40% lager |
MM4 technologie
MM4 is de nieuwste techniek van Makita op het gebied van brandstof motoren. Deze techniek zorgt ervoor dat de 4-takt machines kunnen werken in elke stand, zelfs op de kop. Het gepattenteerde systeem zorgt er namelijk voor dat de machine altijd optimaal wordt gesmeerd. Daarnaast hebben onze 4-takt motoren een zeer gunstig koppel verloop. De hoge koppels worden al bij lage toeren behaald, en vastgehouden over een groot bereik. Werken met lagere toeren bespaart brandstof en vergroot de levensduur van uw machine aanzienlijk.
Geluid
In een kwart van de bedrijven in Nederland staan werknemers regelmatig bloot aan schadelijk geluid. Het komt het meest voor in de bouw. Geluid harder dan 80 dB(A) - ook wel decibel genoemd - is schadelijk voor het gehoor bij 8 uur per dag en 5 dagen in de week. Het heet dan lawaai: ongewenst, hinderlijk geluid. Een verminderde concentratie door lawaai beïnvloedt de kwaliteit, productiviteit en veiligheid op het werk nadelig. Langdurige blootstelling aan schadelijk geluid kan bovendien leiden tot blijvend gehoorverlies. Gehoorbeschadiging is één van de meest voorkomende beroepsziekten in Europa. De ernst van gehoorschade hangt af van de geluidssterkte en de blootstellingsduur. Gehoorschade door lawaai is niet te genezen. Daarom is het van belang om gehoorbescherming consequent te dragen.
Wat doet Makita tegen schadelijk geluid?
Bij de reductie van geluid bij machines speelt een combinatie van meerdere machineaspecten een rol. Een machine draait nu eenmaal en draaiende delen maken geluid en dat geldt ook voor de noodzakelijke koeling van de motor. Het reduceren van het trillingsniveau door bijvoorbeeld AVT of een beter uitgebalanceerde motor helpt al een stuk. Bij sommige combi- en breekhamers wordt daarnaast het slagmechanisme ingekapseld. Bij de ontwikkeling van nieuwe machines wordt veel aandacht besteed aan de ventilator in combinatie met de vormgeving van de koelluchtgeleiding en de openingen. Verder zorgt het gebruik van Soft Impact technologie bij Makita impulsschroevendraaiers voor een lager geluidsdrukniveau. Tenslotte voorziet Makita veel nieuwe benzine aangedreven machines, zoals generatoren of tuinmachines, van 4-takt motoren die doorgaans een veel lager geluidsniveau hebben dan 2-takt motoren.
Wat doe je er zelf tegen?
Maatregelen gebruiker
Maatregelen werkgever
Machines, apparaten, installaties, vervoer- en transportmiddelen mogen niet meer dan 85 decibel veroorzaken op een werkplek of locatie, tenzij dat redelijkerwijs niet mogelijk is. Dat ligt in de Arbowet vast. Het Arbobesluit maakt het begrip geluidsreductie concreet. Deze regelgeving onderscheidt namelijk een schadegrens van 85 decibel (overgang naar schadelijk geluid) en een actiegrens van 80 decibel (schadelijk!). Wanneer de grens van 80 dB wordt overschreden is het volgens de wet verplicht om het geluid op de werkplek in kaart brengen.
Bij overschrijding van de schadegrens van 85 decibel komen er verplichtingen bij:
Maximale tijdsduur blootstelling geluid
Wie met die boor of hamer werkt, mag dat ongeveer een kwartier op dat geluidsniveau doen. De rest van de dag mag het niveau niet meer boven 80 decibel uitkomen. Hoe harder het geluid, hoe sneller gehoorschade ontstaat wanneer oren niet zijn beschermd. Je kunt namelijk maar heel kort werken bij hoge geluidsniveaus. Dat illustreert deze tabel:
Geluid (dB) |
Maximale blootstelling |
Machine voorbeeld |
80 |
8 uur |
![]() |
83 |
4 uur |
![]() |
86 |
2 uur |
![]() |
89 |
1 uur |
![]() |
92 |
30 minuten |
![]() |
95 |
15 minuten |
![]() |
98 |
7,5 minuut | ![]() |
101 |
< 4 minuten | ![]() |
Bron: Arbouw
2-takt tips
2-Takt tips
Hoe werkt een 2-takt motor?
2-takt motoren hebben één zuiger welke op en neer gaat, brandstof samenperst, ontvlamt en vervolgens de reststoffen uitstoot. Het verschil met een 4-takt motor zit hem in de manier waarop de brandstof verbrand wordt. In een 2-takt motor bestaat de verbranding uit twee zuigerslagen. De inlaatslag en de arbeidsslag. Bij de inlaatslag gaat de zuiger omlaag en wordt er vers brandstofmengsel de cilinder ingezogen. Hierna gaat de zuiger omhoog en wordt dit mengsel samengeperst. Dit mengsel wordt vervolgens tot ontploffing gebracht door een vonk van de bougie, wat ervoor zorgt dat de zuiger met grote snelheid naar beneden klapt en er nieuw brandstofmengsel de cilinder in wordt gezogen en gelijktijdig de uitlaatgassen uitgestoten worden. Bij deze manier van verbranden gaat er onverbrande brandstof mee de uitlaat uit, iets wat een 2-takt motor minder milieuvriendelijk maakt dan een 4-takt motor.
Welke brandstof is geschikt?Een gedeelte van de tuinmachines zoals: motorkettingzagen, motorbosmaaiers, motorbladblazers en - zuigers, motorheggenscharen, motordoorslijpers, enz. maken veelal nog gebruik van het 2-takt principe. Bij dit principe is er géén apart oliecarter aanwezig en moet je ervoor zorgen dat de draaiende delen worden gesmeerd door de brandstof. Brandstof zoals E5 is van zichzelf zeer schraal, en heeft géén smerende werking. Om de draaiende delen te kunnen smeren dien je dan ook een hoogwaardige 2-takt olie hieraan toe te voegen. In de volksmond noemt men deze brandstof voor de 2-takt motoren ook wel “mengsmering”, afgeleid van het mengen van de tweetaktolie met E5.
Voor deze motoren is het dus mogelijk dat je de juiste brandstof zelf maakt. Je mengt dan de voorgeschreven 2-takt olie met E5 benzine, in de verhouding die de fabrikant voorschrijft. Voor de meeste nieuwe motoren wordt een mengverhouding van 1:50 geadviseerd, dit betekent 100 ml 2-taktolie op 5 liter E5. Voor oudere motoren wordt aangeraden om het mengsel wat rijker te smeren in een verhouding van 1:25 of 1:40. Schudt voor gebruik van de brandstof deze altijd even goed.
Naast de traditionele mengsmering kun je voor deze motoren een alkylaat 2-takt brandstof gebruiken. In normale E5 (voorheen EURO-5) zitten namelijk giftige stoffen die bij de verbanding vrij komen. Het is daarom belangrijk blootstelling hieraan zoveel mogelijk te voorkomen. Alkylaatbenzine is 99% schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is niet alleen beter voor jou en jouw omgeving, maar ook voor jouw tuinmachine. Het houdt de motor schoner en zorgt dat deze altijd start. Je kunt alkylaatbenzine gerust in de tank laten zitten wanneer je jouw tuinmachine voor de winter opbergt. Alkylaatbenzine behoudt haar kwaliteit waardoor je het hele jaar door probleemloos aan de slag kunt.
Je koopt deze brandstof kant-en-klaar in een vijf liter jerrycan aan de benzinepomp of bij een gespecialiseerde tuinvakzaak.
Advies van Makita
Aspen 2 is een kant en klare 2-takt mengsmering voor kettingzagen, heggenscharen, bladblazers en andere 2-taktmotoren. Aspen 2 verbrandt schoner waardoor de uitlaatgassen van tweetakt machines minder gevaarlijk voor uw gezondheid zijn. Bovendien blijft de motor ook schoner, dit zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van je machine. Aspen 2 kan jarenlang worden bewaard zonder dat de kwaliteit vermindert!
- Kant en klare mengsmering voor alle tweetakt machines
- Je machine start altijd
- Aspen blijft jarenlang houdbaar
- Minder onderhoud & een langere levensduur van jouw machine
- Gezondheid van de gebruiker en het milieu worden optimaal beschermd.
Aspen 2 is te gebruiken voor alle 2-taktmotoren die een mengverhouding van 1:50 voorschrijven.
4-takt tips
4-Takt tips
Hoe werkt een 4-takt motor?
4-Takt motoren hebben 1 zuiger welke op en neer gaat, brandstof samenperst, ontvlamt en vervolgens de reststoffen uitstoot. Het verschil met een 2-takt motor zit hem in de manier waarop de brandstof verbrandt wordt. Een 4-takt motor heeft twee extra cilinderslagen ten opzichte van een 2-takt motor. In een 4-takt motor bestaat de verbranding uit vier zuigerslagen. De inlaatslag, de compressieslag, de verbrandingsslag en de uitlaatslag. Als eerste gaat de zuiger omlaag en wordt er vers brandstofmengsel de cilinder ingezogen (inlaatslag). Hierna gaat de zuiger omhoog en wordt dit mengsel samengeperst (compressieslag). Dit mengsel wordt vervolgens tot ontploffing gebracht door een vonk van de bougie (verbrandingsslag), wat ervoor zorgt dat de zuiger met grote snelheid naar beneden klapt. Hierna komt de zuiger weer omhoog en drukt deze de uitlaatgassen de uitlaat uit (uitlaatslag). In tegenstelling tot 2-takt worden eerst de uitlaatgassen uitgestoten en wordt er pas bij de volgende slag een nieuw brandstofmengsel de cilinder ingezogen.
Op deze manier wordt de brandstof op een efficiëntere en schonere manier verbrand. Er gaat geen onverbrande benzine mee de uitlaat uit, en het brandstofmengsel wat tot ontploffing gebracht wordt zal weinig tot geen uitlaatgassen meer bevatten.
MM4 is een uniek gepatenteerd oliesmeersysteem van Makita.
Welke brandstof is geschikt?Alle Makita brandstof aangedreven tuinmachines met 4-takt motoren werken op loodvrije benzine E10 en E5. Makita heeft onder andere combisystemen, grasmaaiers, heggenscharen, generatoren, trimmers, bosmaaiers, bladblazers, centrifugaalpompen en motordoorslijpers in een 4-takt uitvoering. Naast de normale E10 wordt er steeds meer alkylaat 4-takt brandstof gebruikt. In normale E10 zitten namelijk giftige stoffen die bij de verbanding vrijkomen. Wist je dat na één uur grasmaaien met normale benzine de uitstoot van de giftige stof benzeen gelijk is aan ongeveer 100 uur grasmaaien met alkylaatbenzine?
E10 brandstof
Sinds 1 oktober 2019 zijn alle tankstations verplicht om E10 brandstof aan te bieden. Daarnaast vervalt ook de "oude" naam EURO-95 aan de pomp en wordt vervangen door E5. Met deze nieuwe namen is er dadelijk in heel Europa eenheid. Bij de nieuwe E10 brandstof wordt er 10% bio-ethanol toegevoegd wat beter is voor het milieu. Daarnaast heeft E10 ook minder CO2 uitstoot dan E5. De 4-takt machines van Makita kunnen zonder problemen op deze nieuwe brandstof draaien. Wel moet je in de gaten houden, dat door het hogere gehalte aan alcohol de E10 sneller verouderd, het proces begint namelijk al na 1,5 maand. E5 heeft daarentegen een langere houdbaarheid van 3-6 maanden.
Alkylaat brandstoffen
Alkylaatbenzine is 99% schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is niet alleen beter voor jou en jouw omgeving, maar ook voor jouw tuinmachine. Het houdt de motor schoner en zorgt ervoor dat deze altijd start. Je kunt alkylaatbenzine gerust in de tank laten zitten wanneer je jouw tuinmachine voor de winter opbergt. Alkylaatbenzine behoudt haar kwaliteit waardoor je in het voorjaar weer probleemloos aan de slag kunt!
Welke olie heeft mijn tuinmachine nodig?
De Makita tuinmachines beschikken over een “volwaardige”4-takt motor, wat betekend dat er een apart oliecarter aanwezig is. De olie in dit carter wordt gebruikt om alle draaiende delen te smeren. Daar de olie in een apart carter zit, verbrand deze dus niet met de brandstof, maar kan voor een geruime tijd hergebruikt worden. Na verloop van tijd zal de smerende werking minder worden en dient men de olie te wisselen tijdens de onderhoudsbeurt. De olie die voor de door Makita gevoerde 4-takt motoren kan worden gebruikt dienen te voldoen aan de specificaties van een 10W40 of SAE30 type. Makita heeft in haar accessoire pakket deze olie in makkelijke verpakkingen beschikbaar, van 80 ml tot 0,6 liter voor de meeste tuinmachine motoren.
Wanneer vervang ik de olie van mijn tuinmachine?
In zijn algemeenheid wordt aangeraden om de olie te vervangen na elke 40 werkuren. Het vervangen van de olie kan je het beste doen wanneer de motor even een paar minuten warm heeft gedraaid. De olie is dan goed vloeibaar en is gemakkelijk af te tappen. Bij jouw dealer zijn hiervoor setjes beschikbaar die het verversen mogelijk maken voor bijna iedereen. Natuurlijk kan je de machine één of twee keer per jaar naar een specialist brengen die de machine geheel voor je nakijkt en ervoor zorgt dat hij moeiteloos werkt.
Milieuvriendelijkste oplossing
Aspen 4 in de meest hoogwaardige kwaliteit benzine die momenteel technisch gezien haalbaar is. Aspen benzine is namelijk een speciale alkylaatbenzine. Het bevat vrijwel geen voor de mens schadelijke stoffen, zoals benzeem, tolueen en zwavel. Hierdoor zijn zowel brandstofdampen als uitlaatgassen beduidend minder schadelijk. Daarnaast loopt de machine beter doordat deze inwendig veel minder vervuild raakt. Er is namelijk veel minder koolvorming. Dat bespaart dus op de langere termijn onderhoudskosten, gezondheid en het milieu. De combinatie van Makita 4-takt machine met Aspen 4 brandstof is de meest milieuvriendelijke oplossing binnen de brandstof aangedreven tuinmachines. Makita adviseert daarom het gebruik van Aspen.
Voordelen
Een 4-takt motor is zuiniger omdat er geen onverbrande brandstof uitgestoten wordt. Dit betekent ook dat de motor minder vervuilend is. Een ander voordeel van een 4-takt motor is dat hij door het lagere koppel een aangenamer geluid produceert en beter presteert bij lagere toeren. Op het gebied van kosten is de 4-takt motor ook een stuk voordeliger. In een 2-takt machine moet men als de machine door een werknemer gebruikt wordt alkylaatbrandstof gebruiken. Deze brandstof is vele malen duurder dan de euro 95 welke in een 4-takt machine gebruikt wordt. Voor de particuliere gebruiker, heeft 4-takt nog steeds het grote voordeel dat er niet gemengd hoeft te worden, waardoor vast lopers door verkeerd mengen voorkomen zullen worden.
De voordelen van een 4-takt MM4 machine ten opzichte van een 2-takt machine netjes op een rijtje:
- Zuiniger
- Schoner
- Aangenaam geluid
- Minder kosten
- Betere prestaties bij lagere toeren
- Geen mengsmering
- Kan op zijn kop gebruikt worden
Grasmaaier keuzehulp
Grasmaaier keuzehulp
Op het gebied van grasmaaiers is het aanbod erg groot. Dit is natuurlijk erg fijn omdat je zo de perfecte grasmaaier voor jouw tuin kan kiezen. Een nadeel hiervan is wel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Tijdens het kiezen van een grasmaaier komen er al snel een aantal belangrijke vragen naar boven:
Heb ik aandrijving nodig?
Welke maaibreedte is voor mij voldoende?
Wil ik de optie hebben om te mulchen?
Welke krachtbron is voor mij geschikt?
Lees hier meer over wanneer welke functionaliteiten voor jou van belang zijn en hoe je de perfecte grasmaaier kiest die aan jouw eisen voldoet. Van kleine siertuin tot grote grasvlakte, Makita heeft een machine voor jou.
Wel of geen aandrijving
Er zijn grasmaaiers beschikbaar met en zonder aandrijving. Als een maaier aandrijving heeft, dan is hij zelfrijdend. Omdat bij het inschakelen van de aandrijving de maaier meteen gaat rijden, is een aangedreven maaier niet geschikt voor kleinere tuinen met veel bochten en perkjes. Dit omdat deze machine hierdoor minder manoeuvreerbaar is. In dit soort tuinen kun je beter voor een niet aangedreven grasmaaier kiezen. Heb je een grotere tuin met veel lange rechte banen dan is een grasmaaier met aandrijving zeker aan te raden. Door de aandrijving maak je lange rechte banen, zonder inspanning omdat je de maaier zelf niet hoeft te duwen. De minder goede manoeuvreerbaarheid is hierbij dan ook geen probleem omdat de maaier slechts een aantal keer van richting hoeft te worden veranderd. Kort samengevat maak je bij wel of geen aandrijving de afweging tussen manoeuvreerbaarheid of meters maken
Voldoende maaibreedte
Op papier lijkt het eenvoudig, neem de grasmaaier met de grootste maaibreedte en je bent het snelste klaar. In de praktijk werkt het net iets anders. Hoe groter de maaibreedte, hoe meer energie de maaier gebruikt en hoe zwaarder hij is. Het is dus belangrijk om de breedte van je grasmaaier af te stemmen op de oppervlakte die je van plan bent te gaan maaien. Er zijn hiervoor geen duidelijke regels, daarom geeft Makita het volgende advies in overeenstemming met de capaciteit van de producten:
33 cm - 37 cm; kleine tuin (50 m2 - 400 m2)
38 cm - 48 cm; middelgrote tuin (400 m2 - 1600 m2)
Groter dan 48 cm; grote tuin (1600 m2 - meer)
Bij de machines op de website staat aangegeven welke grasoppervlakte voor welke machine geschikt is.
Mulchen
Mulchen is een speciale manier van maaien. Ben je nog niet bekend met deze manier van maaien, lees er hier meer over. Of je wel of niet wilt mulchen, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Niet elke grasmaaier heeft de mogelijkheid om te mulchen, het is dus wel aan te raden om deze keuze te maken voordat je een nieuwe grasmaaier gaat kopen.
Voordelen mulchen:
- Minder bemesten; het gemaaide gras dient als bemesting voor je gazon
- Minder water geven; het gemaaide gras dient als water voor je gazon
- Geen gras afval; het gas blijft liggen waardoor je geen vangbak hoeft te legen
- Sneller klaar; doordat je de vangbak niet hoeft te legen ben je sneller klaar met maaien.
Voordelen normaal maaien:
- Alles wordt opgevangen; doordat het gras opgevangen wordt kan er geen gemaaid gras naar binnen worden gelopen door kleine kinderen of huisdieren
- Minder vaak maaien; omdat je meer van je gras af maait hoef je minder vaak te maaien
- Meer keuze; omdat niet elke grasmaaier kan mulchen is er een groter aanbod aan normale maaiers dan aan mulchmaaiers
Krachtbron keuze
Op het gebied van krachtbron heb je de keuze uit drie typen machines. Accu, brandstof en elektrisch, elk met voor- en nadelen. Ook hier is het belangrijk om de krachtbron te kiezen die het beste bij jouw eisen past. Heb je een kleine of middelgrote tuin zonder stopcontacten in de buurt, dan is een accu maaier een hele goede keuze. Accu grasmaaiers zijn schoon, licht en makkelijk in gebruik. Heb je een grote tuin, dan zal de accuduur van een accumaaier niet voldoende zijn om de hele tuin op één acculading te kunnen maaien. Mocht je willen investeren in een extra set accu's, dan vormt dit natuurlijk geen probleem. Moet je echt een flink stuk maaien, dan is het in bepaalde gevallen beter om voor een brandstof aangedreven grasmaaier te gaan. Brandstof aangedreven grasmaaiers hebben over het algemeen een langere looptijd en zijn snel weer aan te vullen als de tank leeg is. Heb je een tuin die volledig te bereiken is met een verlengsnoer dan is een elektrische grasmaaier een optie. Een elektrische grasmaaier heeft een oneindige looptijd en is net zo milieuvriendelijk als een accumaaier. Een mooie middenweg dus.
Direct naar de accugrasmaaiers
Direct naar de 230 V grasmaaiers
Direct naar de 4-takt grasmaaiers
Herfst tips
Tips voor het herfstseizoen
De herfst kan de tuinen geweldig mooi maken, maar verzorg ze nog voor de winter komt. Zodra de bladeren beginnen te vallen, is het tijd om tuinen klaar te maken voor de winter. Verticuteer het gras nog een laatste keer en ruim de bladeren op. Makita heeft het juiste gereedschap. Een bladblazer om het blad op te ruimen, een grasmaaier om het blad op te zuigen, een hogedrukreiniger om alles schoon te houden en een verticuteermachine om het gazon winterklaar te maken.
Opruimwerkzaamheden
Om het grasveld effectief bladvrij te houden is het zaak dat je de juiste machine voor de juiste taak gebruikt. Ligt het blad op een locatie dicht bij een stopcontact, kies dan voor een elektrische machine. De UB0801 en de UB0801V zijn hier bijvoorbeeld uitermate geschikte machines voor. Gaat het om kleine opruimwerkzaamheden kies dan een accu bladblazer. Voor losliggend materiaal is de DUB362Z met zijn grote luchtvolume geschikt, voor vastgeplakt materiaal is de DUB361Z met zijn krachtige luchtstroom een betere kandidaat. Moeten er meters gemaakt worden dan is ruggedragen de beste keuze. Met de UB002CZ blaas je gemakkelijk een heel park schoon. Voor het precisiewerk zoals opruimwerkzaamheden tussen struiken of in perkjes is de 4-takt handgedragen BHX2501 een ideale keus. Doordat de bladblazer handgedragen is, kun je hem gemakkelijk manoeuvreren in de moeilijkst bereikbare plaatsen. Een andere mogelijkheid is om het blad op het gras te blazen en op te ruimen met een cirkelmaaier. Door de zuigende werking van deze machine wordt het blad opgezogen in de vangbak. Dit is mogelijk met de DLM460Z en dankzij zijn grote maaibreedte ben je snel klaar, ook hoef je de vangbak niet vaak te legen door de capaciteit van 60 liter.
Gazon winterklaar maken
Nadat het grasveld bladvrij is gemaakt zal je het winterklaar moeten maken. Dit doe je door het gras eerst goed kort te maaien (het is mogelijk om dit in combinatie met het opvangen van het blad te doen). Als het gras goed kort is verticuteer je het één laatste keer. Verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag bestaande uit mos en dood gras uit het gazon wordt weggehaald. Hierdoor kunnen water, lucht en licht het gazon beter bereiken en zal het beter groeien en niet verstikken.
Voor kleine gazons is een verticuteerhark of de UV3200 geschikt, voor de grotere gazons (tot 350m²) is de UV3600 een zeer geschikte machine. Na het verticuteren kun je er ervoor kiezen om het gazon te bemesten of om eventuele andere voedingstoffen aan het gazon toe te voegen.
Reinigen
Doordat de herfst een natte modderige periode is worden het terras en de tuinmeubels erg snel vies. Om deze goed schoon te houden kun je ze afspoelen met de tuinslang. Voor het hardnekkige vuil is een hogedrukreiniger geschikt. Het schoonspuiten van het terras, voertuigen voor de winteropslag en de tuinmeubels is hiermee erg gemakkelijk. De terrastegels kunt je gemakkelijk schoon krijgen met behulp van een patiocleaner, welke er voor zorgt dat het opspatten van vuil en water wordt tegengegaan. De HW1300 is hierbij het perfecte hulpmiddel, deze hogedrukspuit wordt namelijk standaard geleverd met een patiocleaner.
Opberg tips
Opberg tips
Er bestaat de mogelijkheid dat je bepaalde tuinmachines voor een lange tijd niet zal gebruiken. Zo staan de werkzaamheden in de tuin in de winter op een laag pitje en zal je bepaald tuingereedschap voor langere tijd op moeten slaan. Het is hierbij van belang dat je dit op een juiste manier doet omdat je anders problemen met de machine zal ondervinden als je hem weer nodig hebt. Lees hier opberg tips die ervoor zorgen dat na een lange tijd stil te hebben gelegen, je machines direct weer startklaar zijn.
Algemene opbergtips
Maak de machines goed schoon, verwijder al het vuil dat je ziet zitten met een harde borstel. Zorg ervoor dat je de machines gebruiksklaar opbergt. Zo is het bij een grasmaaier belangrijk de onderkant van het maaidek grasvrij te maken. De grote plakken kun je gemakkelijk wegsteken met behulp van een plamuurmes, de rest borstel je weg met een staalborstel. Gebruik bij het schoonmaken van de machines bij voorkeur geen water. Mocht je zelf handig zijn dan kun je het slijpen van je kettingzaag en heggenschaar met het juiste gereedschap zelf doen. Zo kun je meteen met een scherpe zaag/schaar aan de slag als het voorjaar aanbreekt. Een heggenschaar kun je het beste aan de muur ophangen, zo kun je vervolgens de transportbescherming vol zetten met olie waardoor de messen niet gaan roesten en/of vastplakken. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist of dealer, hij kan kijken of er onderhoud nodig is en dit uitvoeren. Mocht je machines gebruiken met een waterreservoir vergeet deze dan niet af te gieten, dit voorkomt het kapotvriezen van de machine in de winter. Dek de machine goed af in een stofvrije, droge, vorstvrije ruimte. Het is af te raden om de machines buiten te bewaren in een opbergbox, aangezien dit niet genoeg bescherming tegen de elementen biedt.
Aanvullende tips voor het opbergen van je accu tuinmachines
Gebruik je een accu tuinmachine dan zijn er nog enkele specifieke handelingen nodig. Haal voordat je de machine opbergt de accu’s eruit. Gebruik je de accu’s nog voor andere machines dan kun je ze in deze machines gebruiken. Maak je voor langere tijd geen gebruik meer van de accu’s berg ze dan op bij kamertemperatuur voor een langere levensduur. Zorg ervoor dat de accu’s gedeeltelijk, ongeveer voor 80%, zijn opgeladen voor je ze opbergt.
Aanvullende tips voor het opbergen van je brandstof tuinmachines
Als je de brandstof aangedreven machines voor langere tijd wil opbergen is het belangrijk om dit op de goede manier te doen. Gebruik je Aspen dan kun je de machine zonder problemen voor langere tijd wegleggen. Gebruik je brandstof of mengsmering dan zal de benzine na 1,5 maand vergaan en gom achterlaten in de motor en tank. Dit zorgt voor startproblemen. Je hebt twee mogelijkheden om dit te voorkomen. De beste optie is om een toevoeging zoals bijvoorbeeld Fuel Fit in de tank te gieten welke het vergaan van de brandstof zal tegengaan. Een andere optie is om de tank te legen, dit kan doormiddel van de machine te laten draaien tot de brandstof op is, of doormiddel van het leeggieten van de tank. Het legen van de tank is niet aan te raden omdat hierdoor de membranen en de pakkingen kunnen uitdrogen. Houdt bij het opbergen van een bosmaaier, trimmer en combisysteem rekening met de oriëntatie van de machine. Deze machines mogen altijd horizontaal opgeslagen worden.
2-takt specifieke tips
Heb je een 2-takt machine dan mag je deze in elke positie ophangen/neerzetten.
4-takt specifieke tips
Laat de olie altijd in de machine zitten, dit is beter voor de lagers, dichtingen en motordelen. Gaat het om een 25,4 cc of 33,5 cc Makita 4-takt bosmaaier, dan mag je deze niet met de motor naar boven opslaan, de motor moet bij deze machines op gelijke hoogte of onder de maaikop blijven. Wil je een 43 cc Makita 4-takt bosmaaier opslaan dan mag je deze niet met de motor naar beneden opbergen. De motor moet op gelijke hoogte of boven de maaikop blijven.
Aanvullende tips voor het opbergen van je elektrische tuinmachines
Bij een elektrische tuinmachine is het van belang dat het snoer van de machine en je verlengsnoer in orde zijn. Controleer voordat je de machine opbergt het snoer op breuken en scheuren. Constateer je dat het snoer aan je machine of je verlengsnoer breuken heeft, vervang deze dan. Zo werk je veilig en kom je niet voor verrassingen te staan als je de machine weer nodig hebt.
- BBX76004-takt Bladblazer
- BCX25004-takt Bosmaaier 24,5 cc
- BCX34004-takt Bosmaaier 33,5 cc
- BHX25004-takt Bladblazer
- BHX25014-takt Bladblazer 25,4 cc
- BHX2501V4-takt Bladblazer/-zuiger 25,4 cc
- BHX2501X4-takt Bladblazer/-zuiger 25,4 cc
- CS-246.4C4-takt Combisysteem 25,4 cc
- CS-246.4CBC4-takt Combisysteem 25,4 cc
- EB5300TH4-takt bladblazer 52,5 cc
- EB7650TH4-takt Bladblazer
- EB7660TH4-takt Bladblazer 75,6 cc
- EBH252U4-takt Bosmaaier U-greep 24,5 cc
- EBH253U4-takt Bosmaaier U-greep 24,5 cc
- EBH341R4-takt Ruggedragen bosmaaier 33,5 cc
- EBH341U4-takt Bosmaaier U-greep 33,5 cc
- EG241A4-takt Generator
- EG321A4-takt Generator
- EG441A4-takt Generator
- EG601A4-takt Generator
- EG671A4-takt Generator
- EK7650H4-takt Doorslijper 300 mm
- EK7650HX14-takt Doorslijper 300 mm
- EK7651H4-takt Doorslijper 350 mm
- EM2651UH4-takt Bosmaaier U-greep 25,4 cc
- EM2654LH4-takt Bosmaaier D-greep 25,4 cc
- EM42504-takt Bosmaaier U-greep 25 cc
- EM4340L4-takt Bosmaaier U-greep 33,5 cc
- EM4350RH4-takt Bosmaaier D-greep
- EM4351UH4-takt Bosmaaier U-greep 43 cc
- EN4950H4-takt Stokheggenschaar 25,4 cc, 490 mm.
- EN4951SH4-takt Stokheggenschaar
- ER2550LH4-takt Trimmer 24,5 cc
- ER2650LH4-takt Trimmer 25,4 cc
- EUM4014-takt Grasmaaier
- EUM4604-takt Grasmaaier
- EUM4614-takt Grasmaaier
- EUM4654-takt Grasmaaier
- EUM4664-takt Grasmaaier
- EUM4674-takt Grasmaaier
- EUM4814-takt Grasmaaier
- EUM5304-takt Grasmaaier
- EUM5314-takt Grasmaaier
- EVH20004-takt Rugspuit 24,5 cc
- EW1050H4-takt Waterpomp 24,5cc
- EW1050HX4-takt Waterpomp 24,5cc
- EW1060H4-takt Waterpomp
- EW1060HX4-takt Waterpomp 33,5cc
- EW2050H4-takt Waterpomp schoon water 2"
- EW3050H4-takt Waterpomp schoon water 3"
- EW3051H4-takt Waterpomp semi vuil water 3"
- EX2650LH4-takt Combisysteem 25,4 cc
- EX2650LHM4-takt Combisysteem 25,4 cc
- G1700I4-takt Generator
- G2800L4-takt Generator
- G2800R4-takt Generator
- G2800RI4-takt Generator
- G4100R4-takt Generator
- G4100RI4-takt Generator
- G6100R4-takt Generator
- G6100RI4-takt Generator
- LT-245.44-takt Trimmer 24,5 cc
- LT-246.44-takt Trimmer 25,4 cc
- ME246.44-takt Motorstokzaag
- MG5300.44-takt ruggedragen bladblazer 52,5 cc
- MH-246.4DS4-takt Stokheggenschaar
- MP-335.4Z4-takt Waterpomp 33,5 cc
- MP352.4Z4-takt Waterpomp
- MS245.4UE4-takt bosmaaier 24,5 cc
- MS-246.4UE4-takt Bosmaaier 25,4 cc
- MS-248.4C4-takt Bosmaaier 25,4 cc
- MS252.4U4-takt bosmaaier 24,5 cc
- MS335.4U4-takt Bosmaaier 33,5 cc
- MS351.4U4-takt bosmaaier 33,5 cc
- MS352.4R4-takt Ruggedragen bosmaaier 33,5 cc
- MS-4300.4U4-takt Bosmaaier 43 cc
- PB250.44-takt bladblazer 24,5 cc
- PB250.4V4-takt Bladblazer met zuigset 24,5 cc
- PB250V4-takt Bladblazer met zuigset 24,5 cc
- PB252.44-takt Bladblazer 24,5 cc
- PB252.4V4-takt Bladblazer met zuigset 24,5 cc
- PB7600.44-takt ruggedragen bladblazer 75,6 cc
- PB-7650.44-takt ruggedragen bladblazer 75,6 cc
- PB-7660.44-takt Ruggedragen bladblazer 75,6 cc
- PC-7614V4-takt Motordoorslijper 76,0 cc
- PE-254.44-takt Kantensnijder
- PLM41014-takt Grasmaaier 41 cm
- PLM41204-takt Grasmaaier 41 cm
- PLM4120N4-takt Grasmaaier 41 cm
- PLM46004-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM46014-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM46104-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM46114-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM46204-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM4620N24-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM46214-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM4621N4-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM4621N24-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM4630N4-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM4630N24-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM4631N4-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM4631N24-takt Grasmaaier 46 cm
- PLM48114-takt Grasmaaier 48 cm
- PLM48124-takt Grasmaaier 48 cm
- PLM48144-takt Grasmaaier 48 cm
- PLM51104-takt Grasmaaier 51 cm
- PLM51124-takt Grasmaaier 51 cm
- PLM5113N24-takt Grasmaaier 51 cm
- PLM51144-takt Grasmaaier 51 cm
- PLM56004-takt Grasmaaier 56 cm
- PLM5600N4-takt Grasmaaier 56 cm
- PLM5600N24-takt Grasmaaier 56 cm
- PM-4114-takt Grasmaaier 41 cm
- PM-411C4-takt Grasmaaier 41 cm
- PM-4602S3C4-takt Grasmaaier 46 cm
- PM-4602SC4-takt Grasmaaier 46 cm
- PM4602SR4-takt Grasmaaier 46 cm
- PM-4602SR4-takt Grasmaaier 46 cm
- PM-4624-takt Grasmaaier 46 cm
- PM462R4-takt Grasmaaier 46 cm
- PM-462R4-takt Grasmaaier 46 cm
- PM-4655S44-takt Grasmaaier 46 cm aluminium
- PM-5102S3C4-takt Grasmaaier 51 cm
- PM-5165S34-takt Grasmaaier 51 cm aluminium
- PM5600S3R4-takt Grasmaaier 56 cm
- PM7651H4-takt Rugnevelspuit 75,6 cc
- PTM10024-takt Zitmaaier 102 cm
- SP252.4R4-takt Motorrugspuit 24,5 cc
- SP-7650.4R4-takt Rugnevelspuit