Let op: je browser is verouderd. Makita.nl wordt niet volledig ondersteund door Internet Explorer. Om de website goed te laten functioneren raden we je aan om een recente versie van Microsoft Edge, Chrome of FireFox te gebruiken.

Tips

Werk in de tuin kan altijd eenvoudiger en efficiënter. Om je hierbij te ondersteunen hebben wij een groot aantal handige tuintips voor je klaar staan in het "tips" gedeelte van ons tuincentrum. 

Seizoen tips

Elk seizoen wordt gekenmerkt door specifieke weersomstandigheden welke op zich weer bepaalde taken in de tuin met zich mee brengen. Over wat deze taken inhouden en hoe je deze aanpakt kun je hier onder kort meer lezen. Uitgebreidere tips en aanbevelingen kun je terugvinden op de pagina's bij de relevante seizoenen.

Opberg tips

Opberg tips

 

DUC353Er bestaat de mogelijkheid dat je bepaalde tuinmachines voor een lange tijd niet zal gebruiken. Zo staan de werkzaamheden in de tuin in de winter op een laag pitje en zal je bepaald tuingereedschap voor langere tijd op moeten slaan. Het is hierbij van belang dat je dit op een juiste manier doet omdat je anders problemen met de machine zal ondervinden als je hem weer nodig hebt. Lees hier opberg tips die ervoor zorgen dat na een lange tijd stil te hebben gelegen, je machines direct weer startklaar zijn.

Algemene opbergtips
Maak de machines goed schoon, verwijder al het vuil dat je ziet zitten met een harde borstel. Zorg ervoor dat je de machines gebruiksklaar opbergt. Zo is het bij een grasmaaier belangrijk de onderkant van het maaidek grasvrij te maken. De grote plakken kun je gemakkelijk wegsteken met behulp van een plamuurmes, de rest borstel je weg met een staalborstel. Gebruik bij het schoonmaken van de machines bij voorkeur geen water. Mocht je zelf handig zijn dan kun je het slijpen van je kettingzaag en heggenschaar met het juiste gereedschap zelf doen. Zo kun je meteen met een scherpe zaag/schaar aan de slag als het voorjaar aanbreekt. Een heggenschaar kun je het beste aan de muur ophangen, zo kun je vervolgens de transportbescherming vol zetten met olie waardoor de messen niet gaan roesten en/of vastplakken. Breng de machine voor een onderhoudsbeurt naar de specialist of dealer, hij kan kijken of er onderhoud nodig is en dit uitvoeren. Mocht je machines gebruiken met een waterreservoir vergeet deze dan niet af te gieten, dit voorkomt het kapotvriezen van de machine in de winter. Dek de machine goed af in een stofvrije, droge, vorstvrije ruimte. Het is af te raden om de machines buiten te bewaren in een opbergbox, aangezien dit niet genoeg bescherming tegen de elementen biedt.

Aanvullende tips voor het opbergen van je accu tuinmachines
Gebruik je een accu tuinmachine dan zijn er nog enkele specifieke handelingen nodig. Haal voordat je de machine opbergt de accu’s eruit. Gebruik je de accu’s nog voor andere machines dan kun je ze in deze machines gebruiken. Maak je voor langere tijd geen gebruik meer van de accu’s berg ze dan op bij kamertemperatuur voor een langere levensduur. Zorg ervoor dat de accu’s gedeeltelijk, ongeveer voor 80%, zijn opgeladen voor je ze opbergt.

Aanvullende tips voor het opbergen van je brandstof tuinmachines
Als je de brandstof aangedreven machines voor langere tijd wil opbergen is het belangrijk om dit op de goede manier te doen. Gebruik je Aspen dan kun je de machine zonder problemen voor langere tijd wegleggen. Gebruik je brandstof of mengsmering dan zal de benzine na 1,5 maand vergaan en gom achterlaten in de motor en tank. Dit zorgt voor startproblemen. Je hebt twee mogelijkheden om dit te voorkomen. De beste optie is om een toevoeging zoals bijvoorbeeld Fuel Fit in de tank te gieten welke het vergaan van de brandstof zal tegengaan. Een andere optie is om de tank te legen, dit kan doormiddel van de machine te laten draaien tot de brandstof op is, of doormiddel van het leeggieten van de tank. Het legen van de tank is niet aan te raden omdat hierdoor de membranen en de pakkingen kunnen uitdrogen. Houdt bij het opbergen van een bosmaaier, trimmer en combisysteem rekening met de oriëntatie van de machine. Deze machines mogen altijd horizontaal opgeslagen worden.

2-takt specifieke tips
Heb je een 2-takt machine dan mag je deze in elke positie ophangen/neerzetten.

4-takt specifieke tips
Laat de olie altijd in de machine zitten, dit is beter voor de lagers, dichtingen en motordelen. Gaat het om een 25,4 cc of 33,5 cc Makita 4-takt bosmaaier, dan mag je deze niet met de motor naar boven opslaan, de motor moet bij deze machines op gelijke hoogte of onder de maaikop blijven. Wil je een 43 cc Makita 4-takt bosmaaier opslaan dan mag je deze niet met de motor naar beneden opbergen. De motor moet op gelijke hoogte of boven de maaikop blijven.

Aanvullende tips voor het opbergen van je elektrische tuinmachines
Bij een elektrische tuinmachine is het van belang dat het snoer van de machine en je verlengsnoer in orde zijn. Controleer voordat je de machine opbergt het snoer op breuken en scheuren. Constateer je dat het snoer aan je machine of je verlengsnoer breuken heeft, vervang deze dan. Zo werk je veilig en kom je niet voor verrassingen te staan als je de machine weer nodig hebt.

 

4-takt tips

4-Takt tips

 

Hoe werkt een 4-takt motor?MM4 motor
4-Takt motoren hebben 1 zuiger welke op en neer gaat, brandstof samenperst, ontvlamt en vervolgens de reststoffen uitstoot. Het verschil met een 2-takt motor zit hem in de manier waarop de brandstof verbrandt wordt. Een 4-takt motor heeft twee extra cilinderslagen ten opzichte van een 2-takt motor. In een 4-takt motor bestaat de verbranding uit vier zuigerslagen. De inlaatslag, de compressieslag, de verbrandingsslag en de uitlaatslag. Als eerste gaat de zuiger omlaag en wordt er vers brandstofmengsel de cilinder ingezogen (inlaatslag). Hierna gaat de zuiger omhoog en wordt dit mengsel samengeperst (compressieslag). Dit mengsel wordt vervolgens tot ontploffing gebracht door een vonk van de bougie (verbrandingsslag), wat ervoor zorgt dat de zuiger met grote snelheid naar beneden klapt. Hierna komt de zuiger weer omhoog en drukt deze de uitlaatgassen de uitlaat uit (uitlaatslag). In tegenstelling tot 2-takt worden eerst de uitlaatgassen uitgestoten en wordt er pas bij de volgende slag een nieuw brandstofmengsel de cilinder ingezogen.

Op deze manier wordt de brandstof op een efficiëntere en schonere manier verbrand. Er gaat geen onverbrande benzine mee de uitlaat uit, en het brandstofmengsel wat tot ontploffing gebracht wordt zal weinig tot geen uitlaatgassen meer bevatten.

MM4

MM4
is een uniek gepatenteerd oliesmeersysteem van Makita.

Welke brandstof is geschikt?
EB5300THAlle Makita brandstof aangedreven tuinmachines met 4-takt motoren werken op loodvrije benzine E10 en E5. Makita heeft onder andere combisystemen, grasmaaiers, heggenscharen, generatoren, trimmers, bosmaaiers, bladblazers, centrifugaalpompen en motordoorslijpers in een 4-takt uitvoering. Naast de normale E10 wordt er steeds meer alkylaat 4-takt brandstof gebruikt. In normale E10 zitten namelijk giftige stoffen die bij de verbanding vrijkomen. Wist je dat na één uur grasmaaien met normale benzine de uitstoot van de giftige stof benzeen gelijk is aan ongeveer 100 uur grasmaaien met alkylaatbenzine?

E10 brandstof
Sinds 1 oktober 2019 zijn alle tankstations verplicht om E10 brandstof aan te bieden. Daarnaast vervalt ook de "oude" naam EURO-95 aan de pomp en wordt vervangen door E5. Met deze nieuwe namen is er dadelijk in heel Europa eenheid. Bij de nieuwe E10 brandstof wordt er 10% bio-ethanol toegevoegd wat beter is voor het milieu. Daarnaast heeft E10 ook minder CO2 uitstoot dan E5. De 4-takt machines van Makita kunnen zonder problemen op deze nieuwe brandstof draaien. Wel moet je in de gaten houden, dat door het hogere gehalte aan alcohol de E10 sneller verouderd, het proces begint namelijk al na 1,5 maand. E5 heeft daarentegen een langere houdbaarheid van 3-6 maanden.

Alkylaat brandstoffen
Alkylaatbenzine is 99% schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is niet alleen beter voor jou en jouw omgeving, maar ook voor jouw tuinmachine. Het houdt de motor schoner en zorgt ervoor dat deze altijd start. Je kunt alkylaatbenzine gerust in de tank laten zitten wanneer je jouw tuinmachine voor de winter opbergt. Alkylaatbenzine behoudt haar kwaliteit waardoor je in het voorjaar weer probleemloos aan de slag kunt!

Welke olie heeft mijn tuinmachine nodig?
De Makita tuinmachines beschikken over een “volwaardige”4-takt motor, wat betekend dat er een apart oliecarter aanwezig is. De olie in dit carter wordt gebruikt om alle draaiende delen te smeren. Daar de olie in een apart carter zit, verbrand deze dus niet met de brandstof, maar kan voor een geruime tijd hergebruikt worden. Na verloop van tijd zal de smerende werking minder worden en dient men de olie te wisselen tijdens de onderhoudsbeurt. De olie die voor de door Makita gevoerde 4-takt motoren kan worden gebruikt dienen te voldoen aan de specificaties van een 10W40 of SAE30 type. Makita heeft in haar accessoire pakket deze olie in makkelijke verpakkingen beschikbaar, van 80 ml tot 0,6 liter voor de meeste tuinmachine motoren.

Wanneer vervang ik de olie van mijn tuinmachine?
In zijn algemeenheid wordt aangeraden om de olie te vervangen na elke 40 werkuren. Het vervangen van de olie kan je het beste doen wanneer de motor even een paar minuten warm heeft gedraaid. De olie is dan goed vloeibaar en is gemakkelijk af te tappen. Bij jouw dealer zijn hiervoor setjes beschikbaar die het verversen mogelijk maken voor bijna iedereen. Natuurlijk kan je de machine één of twee keer per jaar naar een specialist brengen die de machine geheel voor je nakijkt en ervoor zorgt dat hij moeiteloos werkt.

Milieuvriendelijkste oplossing
Aspen 4 in de meest hoogwaardige kwaliteit benzine die momenteel technisch gezien haalbaar is. Aspen benzine is namelijk een speciale alkylaatbenzine. Het bevat vrijwel geen voor de mens schadelijke stoffen, zoals benzeem, tolueen en zwavel. Hierdoor zijn zowel brandstofdampen als uitlaatgassen beduidend minder schadelijk. Daarnaast loopt de machine beter doordat deze inwendig veel minder vervuild raakt. Er is namelijk veel minder koolvorming. Dat bespaart dus op de langere termijn onderhoudskosten, gezondheid en het milieu. De combinatie van Makita 4-takt machine met Aspen 4 brandstof is de meest milieuvriendelijke oplossing binnen de brandstof aangedreven tuinmachines. Makita adviseert daarom het gebruik van Aspen.

Voordelen
Een 4-takt motor is zuiniger omdat er geen onverbrande brandstof uitgestoten wordt. Dit betekent ook dat de motor minder vervuilend is. Een ander voordeel van een 4-takt motor is dat hij door het lagere koppel een aangenamer geluid produceert en beter presteert bij lagere toeren. Op het gebied van kosten is de 4-takt motor ook een stuk voordeliger. In een 2-takt machine moet men als de machine door een werknemer gebruikt wordt alkylaatbrandstof gebruiken. Deze brandstof is vele malen duurder dan de euro 95 welke in een 4-takt machine gebruikt wordt. Voor de particuliere gebruiker, heeft 4-takt nog steeds het grote voordeel dat er niet gemengd hoeft te worden, waardoor vast lopers door verkeerd mengen voorkomen zullen worden.

De voordelen van een 4-takt MM4 machine ten opzichte van een 2-takt machine netjes op een rijtje:

-   Zuiniger

-   Schoner

-   Aangenaam geluid

-   Minder kosten

-   Betere prestaties bij lagere toeren

-   Geen mengsmering

-   Kan op zijn kop gebruikt worden

2-takt tips

2-Takt tips

Hoe werkt een 2-takt motor?
2-takt motoren hebben één zuiger welke op en neer gaat, brandstof samenperst, ontvlamt en vervolgens de reststoffen uitstoot. Het verschil met een 4-takt motor zit hem in de manier waarop de brandstof verbrand wordt. In een 2-takt motor bestaat de verbranding uit twee zuigerslagen. De inlaatslag en de arbeidsslag. Bij de inlaatslag gaat de zuiger omlaag en wordt er vers brandstofmengsel de cilinder ingezogen. Hierna gaat de zuiger omhoog en wordt dit mengsel samengeperst. Dit mengsel wordt vervolgens tot ontploffing gebracht door een vonk van de bougie, wat ervoor zorgt dat de zuiger met grote snelheid naar beneden klapt en er nieuw brandstofmengsel de cilinder in wordt gezogen en gelijktijdig de uitlaatgassen uitgestoten worden. Bij deze manier van verbranden gaat er onverbrande brandstof mee de uitlaat uit, iets wat een 2-takt motor minder milieuvriendelijk maakt dan een 4-takt motor.

2-takt motor


Welke brandstof is geschikt?
kettingzaagEen gedeelte van de tuinmachines zoals: motorkettingzagen, motorbosmaaiers, motorbladblazers en - zuigers, motorheggenscharen, motordoorslijpers, enz. maken veelal nog gebruik van het 2-takt principe. Bij dit principe is er géén apart oliecarter aanwezig en moet je ervoor zorgen dat de draaiende delen worden gesmeerd door de brandstof. Brandstof zoals E5 is van zichzelf zeer schraal, en heeft géén smerende werking. Om de draaiende delen te kunnen smeren dien je dan ook een hoogwaardige 2-takt olie hieraan toe te voegen. In de volksmond noemt men deze brandstof voor de 2-takt motoren ook wel “mengsmering”, afgeleid van het mengen van de tweetaktolie met E5.

Voor deze motoren is het dus mogelijk dat je de juiste brandstof zelf maakt. Je mengt dan de voorgeschreven 2-takt olie met E5 benzine, in de verhouding die de fabrikant voorschrijft. Voor de meeste nieuwe motoren wordt een mengverhouding van 1:50 geadviseerd, dit betekent 100 ml 2-taktolie op 5 liter E5. Voor oudere motoren wordt aangeraden om het mengsel wat rijker te smeren in een verhouding van 1:25 of 1:40. Schudt voor gebruik van de brandstof deze altijd even goed.

Naast de traditionele mengsmering kun je voor deze motoren een alkylaat 2-takt brandstof gebruiken. In normale E5 (voorheen EURO-5) zitten namelijk giftige stoffen die bij de verbanding vrij komen. Het is daarom belangrijk blootstelling hieraan zoveel mogelijk te voorkomen. Alkylaatbenzine is 99% schoner dan gewone benzine. Het bevat vrijwel geen schadelijke stoffen zoals zwavel, benzeen of aromaten. Dit is niet alleen beter voor jou en jouw omgeving, maar ook voor jouw tuinmachine. Het houdt de motor schoner en zorgt dat deze altijd start. Je kunt alkylaatbenzine gerust in de tank laten zitten wanneer je jouw tuinmachine voor de winter opbergt. Alkylaatbenzine behoudt haar kwaliteit waardoor je het hele jaar door probleemloos aan de slag kunt.

Je koopt deze brandstof kant-en-klaar in een vijf liter jerrycan aan de benzinepomp of bij een gespecialiseerde tuinvakzaak.

Advies van Makita
Aspen 2 is een kant en klare 2-takt mengsmering voor kettingzagen, heggenscharen, bladblazers en andere 2-taktmotoren. Aspen 2 verbrandt schoner waardoor de uitlaatgassen van tweetakt machines minder gevaarlijk voor uw gezondheid zijn. Bovendien blijft de motor ook schoner, dit zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van je machine. Aspen 2 kan jarenlang worden bewaard zonder dat de kwaliteit vermindert!

- Kant en klare mengsmering voor alle tweetakt machines
- Je machine start altijd
- Aspen blijft jarenlang houdbaar
- Minder onderhoud & een langere levensduur van jouw machine
- Gezondheid van de gebruiker en het milieu worden optimaal beschermd.

Aspen 2 is te gebruiken voor alle 2-taktmotoren die een mengverhouding van 1:50 voorschrijven.

Mulchen

Mulchen

 

DLM460

Iedereen wil graag een mooi en gezond gazon. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je besproeien, bemesten, verticuteren, beluchten en mulchen. De term mulchen hoor je de laatste tijd steeds vaker, maar wat is het precies? Op deze pagina lees je meer over deze manier van maaien en met welke van de Makita maaiers je dit kunt doen.

Wat is mulchen?
Mulchen is een manier van maaien waarbij alleen de toplaag van het grasveld wordt gemaaid. Deze toplaag wordt tijdens het maaien versnipperd door het speciale mulchmes in combinatie met een afgesloten maaidek. Doordat het maaidek afgesloten is, komt het mulchmes het afgemaaide gras meerdere keren tegen wat het tot zeer kleine snippers hakt. Het fijngemalen gras blijft vervolgens liggen tussen de grassprieten van het gazon. Dit achtergebleven gras dient vervolgens als bemesting voor het grasveld. Gras bestaat namelijk voor 82% uit water en door te mulchen, geef je deze voeding terug aan het gras. Ook draagt een mulchlaag bij aan een luchtigere bodem en voorkomt het uitdroging bij warmte. Een ander groot voordeel; onkruid krijgt geen kans om te groeien.

Wanneer mulchen?
De beste periode om te mulchen is de periode waarin het gras het hardst groeit, het voor- en najaar. Als je gaat mulchen, dan is het aan te raden om niet meer dan een derde van je gras af te maaien. Maai je meer er af, dan kan het mes het afgemaaide gras niet fijn genoeg versnipperen, wat er voor zorgt dat het gemaaide gras op het gras blijft liggen in plaats van er tussen. Als je dus alleen wilt mulchen en niet normaal wilt maaien, maai dan regelmatig om het gras op lengte te houden. Dus twee keer per week. Het voordeel van mulchen is dat tijdens het maaien de vangbak niet geleegd hoeft te worden. Je moet dus vaker maaien, maar de maaibeurten zijn van kortere duur. Omdat er door het mulchen een vilt laag tussen je gras ontstaat, moet je ook verticuteren of beluchten zodat er genoeg zuurstof bij het gras kan.

Met welke machines kun je mulchen?
Bij Makita is er een breed assortiment aan maaiers met mulchfunctie. Deze maaiers worden over het algemeen standaard geleverd met een mulchplug, hierdoor kan je meteen aan de slag. Het maakt niet uit welke krachtbron jouw voorkeur heeft, Makita heeft in elke krachtbrongroep een maaier met een mulchfunctie. Bekijk onderaan deze pagina het huidige mulchmaaier aanbod of bekijk hier het grasmaaier aanbod en filter op mulchen om het aanbod mulchmaaiers te zien.

Kettingzaagolie

Welke kettingzaagolie moet ik gebruiken?

 

olie reservoirDe zaagketting van de elektrisch, accu of benzine aangedreven kettingzaag heeft altijd voldoende smeerolie nodig om de zaagketting te smeren en te koelen. Het smeren met de juiste kettingolie voorkomt extreme slijtage. Verkeerde olie verhoogt de kans op slijtage en verbranding van  geleider en ketting. Het is daarom belangrijk dat je altijd werkt met “echte” kettingolie. Echte kettingolie heeft een zeer plakkende eigenschap, waardoor de oliedruppels zich hechten aan de kettingschakel. Hierdoor wordt de gehele geleider gesmeerd.

Als je het oliereservoir vult zorg er dan voor dat de opening rond de vul opening van de olietankje schoon is. Als er vuil, zaagsel etc. mee naar binnen gaat kan het zijn dat de oliepomp minder gaat functioneren totdat deze helemaal stopt. Bij sommige modellen kettingzagen is de hoeveelheid kettingolie te regelen via een stelschroef. Maak regelmatig het zaagblad schoon, en controleer de olietoevoerkanaaltjes. Smeer indien nodig het neuswiel ook regelmatig extra.

Er zijn verschillende soorten kettingzaagolie verkrijgbaar, namelijk biologische- en minerale kettingolie. Deze zijn beschikbaar in verpakkingen van 1 en 5 liter. Zaagt u maar een paar keer per jaar, koop dan niet teveel olie tegelijk.

Houdbaarheid
Kettingzaagolie is maar beperkt houdbaar. De Makita kettingzaagoliën zijn 60 maanden houdbaar vanaf de vuldatum. De vuldatum staat duidelijk op de verpakking vermeld, bijvoorbeeld 2014-11. BIOTOP is biologische olie, deze vertoont na verloop van tijd vlokken. Deze vlokvorming kan zorgen voor verstopping van het oliekanaal. We adviseren dan ook om de kettingzaag regelmatig te gebruiken. Wanneer de zaag voor langere tijd wordt opgeborgen adviseren we om de BIOTOP olie uit de machine te halen. De minerale variant kun je langer in de machine laten zitten, omdat deze géén vlokvorming vertoont.

Biologisch afbreekbaar
Deze BIOTOP olie is special ontwikkeld om de kettingzaag te smeren, waardoor deze niet vastloopt of breekt. De olie heeft een zeer groot hechtend vermogen, zodat wegslingeren door de omtreksnelheid van de ketting word voorkomen. De biologisch afbreekbare, milieuvriendelijke, op plantaardige olie gebaseerde kettingzaagolie wordt in korte tijd door het milieu afgebroken. Biologisch afbreekbare olie wordt niet aanbevolen bij sporadisch, <4x p/ jaar, gebruik van de kettingzaag.

Minerale kettingolie
Makita minerale kettingzaagolie beschermt jouw machine optimaal tegen slijtage. Door zijn uitstekende eigenschappen is deze olie onder alle omstandigheden te gebruiken. Door de toegevoegde additieven blijft de werking gegarandeerd ook bij lage temperaturen en bij hoge kettingsnelheden. Makita minerale kettingzaagolie heeft géén last van vlokvorming, waardoor deze ook voor langere tijd in de machine bewaard kan worden.